„Wiem co zjem” – czyli edukacyjnie i promocyjnie  z Klubem Dian WADERA o zdrowej żywności.

„Wiem co zjem” – czyli edukacyjnie i promocyjnie z Klubem Dian WADERA o zdrowej żywności.

Klub Dian „Wadera” działający przy Zarządzie Okręgowym PZŁ w Tarnobrzegu został laureatem konkursu grantowego organizowanego w ramach Programu Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Fundusz Lokalny SMK z siedzibą w Zbydniowie (gmina Zaleszany). Zwycięski projekt nosi nazwę „Wiem co zjem” – edukacyjnie i promocyjnie o zdrowej żywności. Klub Dian Wadera na jego realizację otrzymał wsparcie finansowe na poziomie 4 tyś. PLN.

W ramach projektu Klub Dian Wadera zamierza stworzyć bloga, który będzie miał na celu oddziaływanie edukacyjno-upowszechniające na mieszkańców regionu powiatu stalowowolskiego w kontekście naturalnych produktów żywieniowych oraz ich atutów zdrowotnych a także naturalnych źródeł lecznictwa i poprawy kondycji zdrowotnej. Blog będzie sukcesywnie uzupełniany o treści nadsyłane przez ludzi praktykujących na co dzień zdrowy i naturalny system odżywiania się i wykorzystywania zasobów naturalnych w życiu człowieka.

Ponadto Diany przygotują broszurę (również jej wersję elektroniczną), która będzie zawierać opisy produktów żywieniowych i ich pochodnych. Produkty te będą nosić znamiona zdrowej i ekologicznej żywności. Ich pochodzenie będzie związane z regionem Puszczy Sandomierskiej. Mowa tu o miodach wrzosowych i innych produktach pochodzenia pszczelego, dziczyźnie oraz właściwościach leczniczych np. sadła z borsuka, wykorzystaniu pędów sosny oraz kwiatów lipy, etc. Broszura będzie zawierać opisy lecznicze i odżywcze w/w podanych przykładowo produktów oraz zamieszczone w niej będą sprawdzone przepisy na przygotowanie różnorakich potraw oraz innych elementów wchodzących w skład diet a zarazem oddziaływających pozytywnie na organizm człowieka i poprawiających jego kondycję i zdrowie.

Broszura ta będzie zawierać również elementy przepisów i porad lokalnych dietetyków, którzy swe programy tworzą na produktach naturalnych i wykorzystują zasoby środowiskowe w lecznictwie.

W ramach projektu będzie ogłoszony konkurs na najlepszą potrawę regionalną wykorzystującą naturalne składniki odżywczo-lecznicze, pochodzące z Puszczy Sandomierskiej. Dla laureatów konkursu przewidziane są atrakcyjne nagrody.

Już dziś Klub Dian Wadera zaprasza wszystkich chętnych do współpracy w ramach projektu.  Szczegółowych informacji udziela Aneta Rybińska-Nowak – koordynator projektu pod nr tel. 693 805 184, anetan194@gmail.com.

Dodaj komentarz

Close Menu